A soknyelvű város Komárom

Text Juli Ivanics
Grafika: Mykola Kovalenko

A [fjúžn] úton negyedik részével fesztivál-sorozatunk a végéhez érkezett. Utolsó állomásunk Komárom. Ismerjék meg velünk az itthoni világot, ami körülvesz minket, és amelyet éppen most, a járvány alatt van alkalmunk felfedezni. Május 20-án, csütörtökön 19:00 órakor kezdünk a LIVE STREAM-mel a Facebookon és a Youtube-on.

Komárom egy különleges város, amelyben érzékelhető, milyen közel vannak egymáshoz az országhatárok, az egyes nemzetiségek és identitások. Multikulturális jellegét növeli, hogy a szlovákokon és a magyarokon kívül élnek itt más nemzetiségűek is a világ különböző részeiről.

A fesztivál bevezetőjében Garajszki Margit kalauzolja önöket Komáromban. Kommentált [fjúžn] walk városvezetésében megmutatja kedvenc itteni helyszíneit. Margit a közép- magyarországi Dabasról származik, az ottani általános iskolában szeretett bele a szlovák nyelvbe, melyet a pozsonyi Komenský Egyetemen tanult tovább. Utána évekig a pozsonyi színművészeti főiskola (VŠMU) hallgatója volt, jelenleg pedig a Komáromi Jókai Színház rendezője és dramaturgja. A járvány utáni szezont éppen az általa rendezett Csendes ház című darabbal nyitották meg.

A színházhoz a fesztiválunk végén még visszatérünk, közben viszont semmiképp sem érdemes kihagyni az Egy pár, két kultúra című, komáromi és környékbeli, vegyes házasságban élő párok beszélgetéseit. Mivel Komárom nem csak multikulturális, de soknyelvű is, a beszélgetés magyar és angol nyelven zajlik, szlovák feliratozással. Az egyik vendég, Carlington Codner gitároktató a végén egy rövid ízelítőt is ad szerzeményeiből.

A [fjúžn] úton fesztivál befejezése szintén a színházé: a Vekker Műhely bemutatja Varieté X című tantermi színházi produkcióját, amely az idegengyűlölet témájával foglalozik: miért vagyunk olyan érzékenyek az idegenekre. A Vekker Műhely a színházi nevelés alternatív formáit alkalmazva oktatja, neveli, szélesíti a diákok látókörét. A Varieté X elsősorban a középiskolás korosztályt célozza, de aktuális megközelítéseivel minden néző számára érzékletesen járja körbe az emberi gyűlölet kérdéskörét. Az előadás magyar nyelven zajlik, szlovák feliratozással.

A [fjúžn] úton: Komárom nevű rendezvény a Vekker Műhely, a Gurigongo Symposium és a Všesvet podcast együttműködésével valósul meg, a Nadácia Milana Šimečku szervezésében. Fő partnere a Művészeti Alap (FPU) amely állami forrásból támogatta a rendezvényt. A program megvalósulását a Kisebbségi Kulturális Alap, továbbá a Granty EHP 2014 – 2021 és a szlovák állami költségvetéséből megvalósuló „EMCA – Podpora migrantov prostredníctvom kultúrnych aktivít“ program támogatta.

A [fjúžn] fesztiválról

A [fjúžn] fesztivált, a legjelentősebb hazai multikulturális fesztivált 2006 óta rendezi meg évente a Milan Šimečka Alapítvány (Nadácia Milana Šimečku). A bevándorlással és a szlovákiai bevándorlókkal foglalkozó fesztivál több műfajjal dolgozik, programjaiban megtalálhatóak koncertek, kiállítások, az irodalom, a film, a workshopok és az előadások mellett a közösségi és gyerekprogramok, iskolai rendezvények és sok más egyéb. A [fjúžn] az idegeneket, bevándorlókat, menekülteket szólaltatja meg, bemutatja új kisebbségeink életét és kultúráját. Alkalmat teremt a találkozásokra, rámutat Szlovákia sokszínűségére, érzékenyíti a nyilvánosságot, lebontja az előítéleteket és összeköt.

A rendezvény a társadalom által megbélyegzett embereket mutatja be, azok sokszínű és gyakran ismeretlen identitását. Ki vagyok én? Mindannyiunk máshonnan tekint erre a kérdésre, nézőpontunk ráadásul időben és térben is változhat. Menekült, idegen(nő), muszlim, afrikai… ezek „bélyegek“, melyek egymás megismerését gátolják. A fesztivál a megismerés lehetőségét kínálja, és kérdéseket tesz fel. Ki vagyok én? Ki vagy te? Kik vagyunk mi? Ismerjük meg, hogyan látják magukat szomszédaink, akik velünk együtt közösségünket alkotják. 

Zdieľať článok Facebook

Čítať viac

Sleduj [fjúžn] na sociálnych sieťach

Odoberaj náš newsletter